Home
Nadja
Klassieke Academie
Agenda
Schilderijen 2016
Schilderijen 2015
Schilderijen 2014
Schilderijen 2013
Schilderijen 2012
Schilderijen 2011

Contact

Curriculum vitae
Video

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Nadja Smit, schilderes

   
 

Welkom op de site van Nadja Smit, beeldend kunstenaar.
Zij heeft als onderwerp 'de mens' centraal staan.
Haar belangstelling voor mens en drama begon al in haar
jeugd die zij doorbracht op Ameland.
Zij voelt zich haar hele leven, sinds 1968, al kunstenares.

 

Informatie over het werk van Nadja Smit

Mijn selectie van schilderijen gaat over intermenselijke relaties. Het specifieke menselijke aspect vind ik boeiend. Voor de compositie werk ik vanuit vlakken en diagonalen. Licht en schaduw alleen zijn niet voldoende voor het dramatisch effect dat ik er in wil leggen. Met dit thema kan ik me het best expressief uitdrukken.
Ik maak gebruik van een aantal overheersende kleuren. Ik schilder in lagen met acryl en olieverf, realistisch en verhalend. Sommige delen van de schilderijen zijn figuratief, gecombineerd met abstractie.
Licht, kleur, en de voorstelling roepen associaties op bij de toeschouwer. Inspiratie haal ik uit mijn herinneringen, het dagelijks leven, mijn reizen….In 2006 is zij aangenomen aan de Klassieke Academie voor de schilderkunst in Groningen. Inmiddels is zij daar afgestudeerd. Nadja pendelt tussen Groningen en Ameland waar zij ook veel inspiratie opdoet.

Nadja heeft haar atelier aan huis waar haar werk ontstaat uit het achterhalen van o.a. jeugdervaringen en is daardoor autobiografisch van aard. Veel van haar onderwerpen zijn geworteld in “vrouwelijkheid”, dagdromen, satire en het leven zelf. Dat kan alledaags nonchalance zijn, drama en intermenselijke relaties. Kortom hopeloos verweven innerlijke landschappen.
Haar visuele indruk van een omgeving voor menselijke activiteiten is die van water, lucht, landschap alsook (café) interieurs. Ze probeert hiermee uit te drukken haar gevoelens van verlangen, wat ze ervaart en ziet.
De lege stukken in een schilderij kunnen net als een diepe stilte heel veelzeggend zijn.
Composities komen voort puur uit gevoel.

Haar galerie op de Strandweg 19 Nes Ameland is in de zomer open voor publiek.

 

Artikel in Ameland inZicht 2016

 

 

Werken van De Vallei XIV.
Gedichten, geïnspireert door
Nadja haar werk

     

"De Amelander"
Naar aanleiding van de Zomerexpositie 2012 is er een pagina verschenen in het lokale magazine van Ameland. Alle credits gaan naar Gonneke Braakman voor haar interview.

e

 
  Back to top
   
   
   
© Nadja Smit Groningen